وزرای خارجه بریکس بر حل فوری و مسالمت‌آمیز بحران افغانستان تاکید کردند

شرکت‌کنندگان در نشست بریکس تاکید کردند که باید اطمینان حاصل شود تروریست‌ها از خاک افغانستان استفاده نمی‌کنند

شرکت‌کنندگان اجلاس بریکس در روسیه‌ــ x.com/mfa_russia

وزرای خارجه بریکس، در اعلامیه‌ای مشترک با تاکید بر حل‌وفصل «فوری و مسالمت‌آمیز» بحران افغانستان، تاکید کردند که باید اطمینان حاصل شود گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان علیه منافع دیگر کشورها استفاده نمی‌کنند.

اعلامیه مشترک وزرای خارجه بریکس در ۵۴ ماده منتشر شد که مواد ۳۹ و ۴۰ و ۴۱ آن به افغانستان و تهدیدهای تروریستی در کشورهای عضو این نشست اختصاص پرداخته‌ است. بر اساس این اعلامیه، «وزرای خارجه کشورهای عضو از افغانستان به‌عنوان یک کشور مستقل، یکپارچه، صلح‌آمیز و بدون درگیری و عاری از تروریسم، جنگ و مواد مخدر دفاع کردند. آن‌ها خواستار اقدام‌های قابل‌مشاهده و قابل‌تایید بیشتر در افغانستان شدند تا اطمینان حاصل شود که تروریست‌ها از خاک افغانستان استفاده نمی‌کنند.»

وزرای خارجه بریکس با اشاره به لزوم تداوم کمک‌های بشردوستانه به افغانستان، بر تامین و حفظ «حقوق اساسی همه افغان‌ها از جمله زنان، دختران و اقوام مختلف» تاکید کردند.

در نشست ورزای خارجه بریکس که روز دوشنبه در شهر نیژنی نوگورود روسیه آغاز شد، نمایندگان پنج عضو جدید یعنی جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی نیز حضور داشتند. روسیه، هند، چین، برزیل و آفریقای جنوبی که اعضای قدیمی این سازمان‌اند نیز در نشست امسال شرکت کرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

شرکت‌کنندگان با تاکید بر «نقش مهم و موثر ساختارها و پلتفرم‌های منطقه‌ای و کشورهای همسایه افغانستان»، از تلاش‌های آن‌ها برای حل مسالمت‌آمیز مسائل این کشور استقبال کردند.  

روسیه، چین و ایران، سه شرکت‌کننده این نشست، روابط نزدیکی با رژیم طالبان دارند. روسیه در سال ۲۰۱۷، «فرمت مسکو» را برای گفت‌وگو و برقراری صلح در افغانستان راه‌اندازی کرد که تاکنون پنج دوره آن برگزار شده‌ است.

جمهوری اسلامی ایران هم سال گذشته «کمیته تماس منطقه‌ای برای افغانستان» را راه‌اندازی کرد که شنبه گذشته، دومین‌ دور آن با حضور نمایندگان روسیه، چین و پاکستان در تهران برگزار شد. طالبان که در چهار نشست از پنج نشست فرمت مسکو شرکت کرده‌اند، در دومین‌ نشست کمیته تماس منطقه‌ای برای افغانستان در تهران حضور نیافتند.

کشورهای منطقه به ویژه روسیه، آسیای میانه و جمهوری اسلامی ایران از تقویت تهدید داعش خراسان در افغانستان نگران‌اند، اما طالبان مدعی‌اند که هیچ گروه تروریستی نمی‌تواند از خاک افغانستان علیه منافع دیگر کشورها استفاده کند. با وجود این، وزرای خارجه نشست بریکس با اشاره به حمله مرگبار داعش خراسان به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو، هرگونه اقدام تروریستی را صرف نظر از انگیزه، زمان، مکان و عامل آن، جنایتکارانه و توجیه‌ناپذیر خواندند و به‌شدت محکوم کردند.

شرکت‌کنندگان نشست بریکس همچنین بر تعهدشان برای مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن، از جمله تروریسم فرامرزی و تامین مالی تروریسم و ​​فراهم کردن پناهگاه‌های امن برای گروه‌های تروریستی، تاکید کردند و خواستار نهایی شدن و تصویب سریع کنوانسیون جامع تروریسم بین‌المللی در چارچوب سازمان ملل شدند. آن‌ها تصریح کردند که همکاری‌ها میان اعضای بریکس در زمینه مبارزه با تروریسم باید گسترش یابد.

در این اعلامیه، بر تقویت سازوکارهای «مقابله با افزایش استفاده تروریست‌ها و حامیان آن‌ها از فناوری‌های نوظهور و در حال تکامل مانند اینترنت و سایر فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی از جمله شبکه‌های اجتماعی» هم تاکید شد.

شرکت‌کنندگان نشست بریکس در روسیه در حالی با اشاره به افغانستان خواستار افزایش همکاری‌ها در زمینه مبارزه با تروریسم شدند که پس از خروج نیروهای آمریکایی و کشورهای عضو ائتلاف بین‌المللی از این کشور، شورای امنیت سازمان ملل از احیای القاعده و حضور چندین گروه تروریستی دیگر در خاک افغانستان خبر داد.

ایمن الظواهری، رهبر پیشین القاعده و جانشین اسامه بن لادن، اواخر ژوییه ۲۰۲۲ در حمله هوایی ارتش آمریکا به خانه‌ای در کابل که متعلق به سراج‌الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی بود، کشته شد اما طالبان حضور و کشته شدن ایمن الظواهری در کابل رد کردند و مدعی شدند که الظواهری هیچ‌گاه در کابل نبوده است.

پس از کشته شدن الظواهری که هنوز مستندات و شواهدی در مورد آن منتشر نشده‌ است، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفت ارتش ایالات متحده از راه دور توانایی تعقیب و مهار تهدیدهای ناشی از فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان را دارد و به دلیل توانایی‌های ارتش آمریکا در استفاده از فناوری برای مبارزه با تهدیدهای تروریستی، دیگر به حضور سربازان آمریکایی در افغانستان نیازی نیست.

بیشتر از جهان